Facebook

partneři

Český rybářský svazModerní rybář

Přihlášení :: Registrace
BOILIE, JAK JE POUŽÍVÁME?
Jan Sýkora | Kaprařina | Komentáře

Na téma navoněných (často i odpudivě páchnoucích) kuliček již byl napsán nespočet článků, recenzí, pojednání i knih. Dozvídáme se v nich o druzích (typech) boilie, o úspěších s nimi dosažených, o jejich složení, o druzích vhodných pro chytání v tom kterém ročním období. Najdeme i spousty dalších informací, které bez hlubšího studia těžko chápeme.

 
Autoři popisují zásady míchání směsí, způsoby zpracování atd. Jednoduše řečeno – téma boilie se pro laika někdy podobá džungli, kde se bez informací lehce ztratí nebo nevědomky dělá chyby, o nichž ovšem nemá ani ponětí. Výsledkem je pak frustrace z neúspěchu.
 
O co jednodušší to mají světoví výrobci, kteří mají (a nutně je potřebují) znalosti z vědeckých oborů, jako je kupříkladu obecné potravinářství, biochemie, informace o výživě a mnoho dalších. Výrobci nám pak na základě těchto informací podložených tisíci hodinami lovu firemních testerů (rybářů nepřetržitě testujících nové výrobky) nabízejí osvědčené směsi na výrobu nebo již hotové boilie.
 
Zakladatelé těchto firem nepřišli ke svému know how lehce a bez problémů… Téměř vždy se jedná o aktivní a dlouholeté rybáře, obětující veškerý svůj volný čas vysedávání kolem revírů nebo lámání si hlavy nad dalšími postupy. Nám z toho plyne, že pokud se chceme lovu s boilie (popřípadě vlastní výrobě) věnovat, je nutné neustále shánět a doplňovat informace. Tento článek není určen specialistům, nýbrž širší rybářské veřejnosti a vlastně i začátečníkům.
 
Při nákupu boilie nebo výrobě vlastní směsi by pro nás měla být jednou z důležitých informací předpokládaná doba lovu
 
V praxi je toto kritérium často opomíjené. Je rozdíl mezi víkendovým lovem (1–2 dny u vody) a výpravou na 5 dnů nebo déle. Zkusme jednoduše popsat, oč vlastně jde. Boilie představuje návnadu a nástrahu, která by měla kaprům nahradit nebo alternativně doplnit zdroj přirozené potravy. Výrobci se o to snaží pomocí složení směsí. Podle základních použitých surovin boilie rozdělujeme na směsi z mléčných a vaječných proteinů, směsi z rybích nebo masových mouček, směsi ptačích zobů a kombinace těchto směsí. Další dělení (k našemu tématu vhodnější) je podle obsahu výživných látek jako proteinů, minerálů, vitaminů, tuků a uhlohydrátů, což jsou všechno látky potřebné k životu ryb. Podle tohoto kritéria můžeme boilie zhruba rozdělit na:
 
1. Tzv. HNV směsi (z angl. High Nutrition Value – vysoká výživná hodnota), v nichž je vysoký a komplexní obsah výživných látek, zpravidla s vyšším obsahem proteinů. Tyto směsi jsou nákladnější právě vzhledem k obsahu drahých vysokoproteinových složek.
 
2. Směsi často označované jako 50/50 (původně podle přibližného obsahu 50 % proteinů a 50 % ostatních látek), tzn. méně nákladné mixy s nižším obsahem výživných látek včetně nižšího obsahu proteinů. Jako základní suroviny jsou zde převážně použity krupice, sójová mouka, kukuřičná mouka, syrovátka apod. U těchto „chudších“ směsí je dráždivosti pro kapra dosahováno přimísením větších dávek atraktorů, esencí, dráždidel. Někdy jsou označovány jako směsi s okamžitým účinkem. Další skupinou jsou tzv. HE směsi (high energy – vysokoenergetické), zpravidla s vyšším obsahem uhlohydrátů a často spoléhající na vysoký obsah tuků jako zdroje lákavosti a energie pro ryby. Ty dnes ponecháme stranou a budeme se věnovat prvním dvěma základním typům (ve skutečnosti jsou některé současné komerční směsi kompromisem, např. mezi HNV a HE).
 
Oba typy (HNV a 50/50) mají své skalní zastánce a obhájce
A to i mezi specialisty v kolébce boilie – Anglii. Debaty na toto téma pravděpodobně nikdy neustanou. Přitom u HNV boilie je lákavosti částečně dosaženo již skladbou základních atraktivních surovin s nižší přísadou traktorů a u „chudších“ směsí typu 50/50 je lákavosti dosaženo vyšším obsahem atraktorů.
 
První signál o přítomnosti potravy přijímá kapr čichem, přičemž více než vůně je důležitý chemický signál – změna pH (pH – tzv. vodíkový exponent, jednoduše – míra kyselosti vodního roztoku) v okolí nástrahy. Kapr změnu může vnímat jako známku toho, že se někde poblíž nachází zdroj potravy. Z těchto důvodů jsou v boilie přimíseny látky vysílající tento signál (druhy atraktorů, směsi aminokyselin, některé esenciální prostředky).
 
Jaký to má praktický význam při našem výběru hotové boilie a hlavně při domácí výrobě?
Odpověď je poměrně jednoduchá:
Pokud se chystáme na krátkou výpravu, převážně vystačíme s boilie typu 50/50. Chudší boilie účinkuje velice rychle a máme větší šanci dosáhnout záběrů brzy. Nevýhodou je, že nástraha a návnada tohoto typu po několika dnech může pro ryby ztrácet na lákavosti (směs nemá vysokou výživnou hodnotu). To nás však při jednorázovém lovu nemusí mrzet… V té době již budeme v klidu sedět doma a hodnotit své úlovky. Navíc můžeme tyto směsi značně obohatit o výživné látky a tím prodloužit dobu jejich účinnosti pouhým přidáním tzv. „tekutých potrav“ nebo namáčením boilie v dipech (smáčedlech) na bázi tekutých potrav, což jsou výrobky na základě výtažků z jater nebo kukuřice. Jejich přidáním zvýšíme výživnou hodnotu i jinak velmi chudé směsi. Typickým představitelem je Multimino, Minamino nebo Corn Step Liquor.
 
Jestliže jedeme na vícedenní výpravu nebo lovíme na jednom revíru soustavně celý rok (a máme tedy možnost zde pravidelně krmit), je vhodnější použít nákladnější boilie typu HNV s vysokým obsahem výživných látek již v základní směsi. Taková boilie můžeme v případě, že je kapři přijímají, používat dlouhodobě. Přitažlivost si díky vysoké výživné hodnotě udrží dlouhou dobu. Pro jednorázový krátkodobý lov mají však HNV boilie jednu nevýhodu. Ne vždy je jejich účinek tak okamžitý, často začínají fungovat až po 1–2 dnech krmení.
 
V posledních letech jsou velmi populární moderní směsi na bázi kvalitních rybích mouček s přídavkem ptačích zobů jako pojiva. Mají převážně nižší obsah proteinů než HNV směsi z mléčných a vaječných proteinů. Některé rybí moučky však vlastnostmi představují zdroj lákavosti samy o sobě a není nezbytné je doplňovat atraktory tolik, jako ostatní směsi. Představují tedy jakýsi únik z džungle při domácí výrobě boilie a zjednodušení skladby směsi. Jsou i dobře stravitelné a pro ryby tedy vhodné.
 
KAREL HAIŠMAN
FOTO: AUTOR
Článek byl otištěn v časopisu 2/2009
 

Komentáře

Avatar of the user
Kamil Lhotský
Dobrý den, moc Vám děkuji za článek! Mohli byste mi prosím poradit, kde by se dali na internetu koupit kvalitní boilie? Narazil jsem na tenhle obchod, kde se prodává kaprařina, ale ještě nikdy jsem tam boilie nenakupoval, tak nevím. Máte ještě nějaké tipy? děkuji!
srp 19th 2015, 12:39
 

Přidat komentář: