partneři

Cesky Rybarsky SvazModerní rybář

Přihlášení :: Registrace
LETNÍ ŠPÍZKY Z TOLSTOLOBIKA S TRHANÝM SALÁTEM A ZELENINOU
Jan Sýkora | Kuchařka | Komentáře

Na jednu poctivou porci potřebujeme: 100 - 150 g tolstolobika, 4 - 6 cherry rajčat, asi 50 g lilku, česnek, sůl, rybí koření, salát (kupříkladu ledový roso frise) podle chuti, červenou, žlutou i zelenou papriku, okurku, cibuli, dijonskou hořčici, olej a cukr.

 
Příprava: Na grilovací jehlu postupně napichujeme asi dvoucentimetrové kostky ryby střídavě s lilkem a cherry rajčaty. Vše okořeníme a špíz lehounce potřeme česnekem, který buď utřeme se špetkou soli, nebo ho prolisujeme. Jehly necháme asi hodinu odležet. Cibuli mezitím nakrájíme, zalijeme ji olivovým olejem, přidáme dijonskou hořčici, trošku cukru a směs důkladně rozmixujeme. Máme vynikající dresink, který je jednak chutný, jednak osvěžující. Hodí se skoro na všechny druhy salátů, je levný a dlouho vydrží. Poté na pánvi či na grilu špízy opečeme. Nechtějí moc, maso je hotové za chviličku. Mícháte-li salát, dejte si pozor, abyste ho nerozmačkali. Správný salát by měl být jen načechraný. Na talíř přidejte kousek limetky a máte hotovo.
 
Rada na závěr: Salát rozhodně dejte zachladit do ledničky! Je pak osvěžující a chutnější. Místo špejle jsem na špíz použil citronovou trávu, která maso ovoní. Je běžně dostupná a není složité s ní pracovat. Stačí ji podélně rozříznout a pak už napichujte jednotlivé složky tohoto letního jídla.
 
DOBROU CHUŤ A PETRŮV ZDAR
 
 
Připravuje: MILAN BERÁNEK,
(rybář a šéfkuchař Restaurant-Café-Club)
FOTO: VLADIMÍR URBAN
Článek byl otištěn v časopisu 9/2009

Komentáře

Přidat komentář: